Kurs kelnerski – dodatkowe umiejętności uczestników

111

W dniach 25 i 26 czerwca 2020 roku pełnoletni uczestnicy hufców pracy z Koszalina i Białogardu, kształcący się w zawodzie kucharza, wzięli udział w kursie kelnerskim zorganizowanym przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koszalinie. Uczestnictwo młodzieży w kursie poszerzyło ich wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii.

Zajęcia przeprowadzono w sali restauracyjnej z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa.

Prowadzący zajęcia teoretyczne omówił z uczestnikami m.in. cechy dobrego kelnera, etapy obsługi gości. Kursanci poznali techniki nakrywania stołów, składania serwetek, noszenia talerzy i tacy. Odgrywali także scenki sytuacyjne związane z obsługą klienta.

Nowe kwalifikacje uzyskane podczas tego dwudniowego kursu na pewno będą przydatne w życiu zawodowym uczestników.