Stażyści szkolą się w Frankfurcie nad Odrą

743

W związku z realizacją projektu „Z dobrym zawodem w dobrą przyszłość”, realizowanego na zasadach Programu Erasmus+, w dniu 27.11.2018 r. odbyła się wizyta monitorującą przebieg stażu w Frankfurcie nad Odrą w Zakładzie Promowania Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego Berlina – Brandenburgii. Wizyta była elementem ewaluacji projektu pod względem zgodności z programem merytorycznym i organizacyjnym. Młodzież z OSiW Barlinek i HP Trzebiatów od 19 listopada przebywa na stażu zawodowym, który zakończy się 30 listopada. Młodzież (6 dziewcząt i 10 chłopców) przez dwa tygodnie zdobywa doświadczenie i umiejętności w zawodach kucharz i cieśla, w których kształci się na co dzień w Polsce.

Oprócz udanej realizacji programu merytorycznego młodzież bierze udział także w realizacji programu kulturowego. Program realizowany w czasie wolnym ma na celu zapoznać młodzież z tradycją i historią niemiecką dlatego też uczestnicy brali udział m.in. w wyjeździe kulturoznawczym w Berlinie. Ponadto, w godzinach popołudniowych młodzież była na kręgielni, zwiedziła Frankfurt nad Odrą a także zoo, spędzi czas na wspólnym grillu. Realizacja programu kulturowego ma na celu lepsze poznanie Niemiec, tradycji, zwyczajów, historii oraz lepszą integrację młodzieży.

Podczas monitoringu przeprowadzono rozmowy z uczestnikami, którzy stwierdzili iż w trakcie staży zawodowych uczą się bardzo dużo. Okazuje się, że w grupie cieśli ważna jest dyscyplina pracy i precyzja łączenia elementów drewnianych. Podczas staży młodzież używa nowoczesnych narzędzi i maszyn, szczególnie w kuchni. Uczestnicy przyznali, że mogą liczyć na duże wsparcie niemieckich instruktorów nauki zawodu. Wielu z nich przyznało, że chciałoby rozwijać się nadal w wybranym zawodzie.

Równie dobrą opinię organizatorowi wystawili młodzi kucharze, którzy opowiadali o wrażeniach z pracy w kuchni ośrodka. Młodzież uczyła się zarówno podstaw gotowania jak też przyrządzała bardziej wykwintne potrawy i dania. Wiedza kucharska została wzbogacona m.in. o umiejętność wypieku pieczywa, używania ziół i przypraw w kuchni. Ponadto na zakończenie każdego dnia instruktor przeprowadzał z uczestnikami test znajomości języka obcego. Pod okiem instruktora Egona Richtera młodzi kucharze uczą się oprócz niemieckiego także francuskiego i angielskiego. Wszystkie te języki są ważne i przydatne w pracy kucharza.

Wysoki poziom staży zawodowych, które zakończą się dla grupy z OSiW Barlinek i HP Trzebiatów, to także zasługa obecnych na miejscu opiekunów młodzieży: p. Haliny Gałaj oraz p. Anny Konieczki. Warto podkreślić, że dużym wsparciem dla grupy stażystów i opiekunów na miejscu jest niemiecki koordynator p. Michael Ritter.