Więcej umiejętności po stażu

533

W dniach 31.03 – 13.04.2019 r., w ramach projektu „Z dobrym zawodem w dobrą przyszłość” odbył się staż międzynarodowy w BFW Frankfurcie nad Odrą w nowoczesnej placówce szkolących młodych ludzi w różnych przydatnych na współczesnym rynku pracy zawodach.

W projekcie brały udział dwie grupy uczniów, byli to kucharze z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Stargardzie oraz technolodzy wykończenia wnętrz z Hufca Pracy OHP w Wałczu.

Obie grupy odbywały staże pod okiem instruktorów z Niemiec, którzy mieli za sobą wieloletnie doświadczenie zarówno zawodowe jak i pedagogiczne, dzięki czemu instruktorzy łatwo nawiązali kontakt z młodzieżą z OHP i od razu było wiadomo, że będą to udane dwa tygodnie wspólnej pracy.

Kucharze pracowali w kuchni, w której znajdowały się urządzenia do gotowania, pieczenia, smażenia przy użyciu nowoczesnych urządzeń kuchennych. Uczniowie uczyli się czym jest praca w kuchni, jak używać ziół do doprawiania jedzenia, dowiedzieli się, że jedzenie powinno przygotowywać się z pasją i co najważniejsze, że praca zespołowa to połowa sukcesu dobrego dania. Instruktor zawsze powtarzał uczestnikom stażu o szanowaniu siebie nawzajem.

Druga grupa młodzieży, technolodzy wykończenia wnętrz, pracowała w zaawansowanym technologicznie warsztacie, korzystając z najnowocześniejszych maszyn i urządzeń. Pilnie słuchali uwag instruktora, wykonując powierzone im zadania. Wspólnie z rówieśnikami z Niemiec uczyli się poprawności wykonywania uczonego fachu.

W wolnym czasie młodzież korzystała z różnych atrakcji, które były przygotowane przez organizatorów projektu z Zachodniopomorskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Szczecinie. Były kręgle, spotkanie na strzelnicy z mistrzem olimpijskim, zwiedzanie Wildparku i wycieczka do Berlina, dzięki której młodzież miała okazję poznać historię muru Berlińskiego, zwiedzić Bramę Brandenburską, a także odpocząć na słynnym Aleksander Plac.

Na końcu stażu uczestnicy otrzymali certyfikaty a także pochwały od swoich instruktorów. Przez cały czas trwania projektu nie zabrakło dobrego humoru, milej atmosfery, a co najważniejsze chęci do zdobycia wiedzy i umiejętności, dzięki której uczniowie będą mogli podjąć wymarzoną pracę w przyszłości.