Warsztaty kulinarne za nami

98

Od dnia 30 października 2020 r. do 21 grudnia 2020 r. uczestnicy Hufca Pracy 16-6 w Wałczu uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w ramach działań Klubu Absolwenta. Zajęcia odbywały się w pizzerii w „Boungiorno” w Wałczu, którą prowadzi Natalia Koszykowska, absolwentka naszego hufca.

Warsztaty były intensywne oraz pozwoliły na zebranie bezcennej wiedzy nie tylko z zakresu kulinariów, ale także z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz drogi jaką trzeba przejść by osiągnąć sukces na lokalnym rynku. Łącznie odbyły się cztery spotkania z podziałem na dwie grupy uczestników HP 16-6 w Wałczu.

Podczas pierwszych dwóch spotkań młodzież poznawała tajniki wypieku pizzy, a jako że drugie spotkanie wypadało zaraz po Mikołajkach, wspólnie z pracownikami pizzerii wybraliśmy się do Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Wałczu, by przekazać w formie prezentu dla dzieci upieczoną przez nas pizzę. Warto wspomnieć, że Mikołaj w tym dniu nie zapomniał również o naszych uczestnikach. Za swoje zaangażowanie oraz za to, że byli grzeczni otrzymali fartuchy kuchenne. Kolejne dwa spotkania były przeznaczone na wypiekanie burgerów wołowych oraz dania z makaronem. Naturalnie wszystko we włoskim stylu oraz z jak najlepszych składników.

Dzięki warsztatom młodzież HP 16-6 zdobyła i rozwinęła wiele umiejętności. Najważniejsze z nich to praca w grupie, kreatywność i organizacja własnej pracy. Co więcej, wspólna integracja przyniosła wiele uśmiechu oraz radości w tych trudnych czasach oraz po kilka kilogramów więcej, bo przecież ktoś musiał zjeść te wszystkie pyszności…